In 2012 zijn de Monumentale Kerk, Cosis (toen NOVO) Ons Hertenkamp en Stel's Meulen in Harkstede
gestart met een nauwe samenwerking met als doel meer bezoekers aan te trekken.
De oude dorpsschool van Scharmer heeft zich hier in 2013 bijgevoegd, maar moest in oktober 2019 stoppen.

Bezoekers die op een van de locaties langskomen worden op de andere deelnemers attent gemaakt. Omdat de deelnemers veel van elkaar verschillen zijn zij een interessante combinatie voor toeristen en dorpsgenoten. Zo ontstond het idee voor: Rondje Harkstede.

De Monumentale kerk werd gebouwd tussen 1692 en 1700, in april 1700 was de eerste kerkdienst. Het is de derde kerk op deze plek, de toren dateert uit de tijd van de eerste kerk en werd gebouwd rond 1250. Op 25 oktober 1691 vond de laatste dienst plaats in de oude kerk. De toren bleef gespaard en diende nog lange tijd als cachot.

Cosis Ons Hertenkamp, het theehuis staat op een historische plaats.
Vroeger liep hier het Rijpmakanaal. Er was daar een zwaaikom (keerplaats). Deze plaats had een belangrijke functie als overslagplaats voor goederen vanuit schepen naar de trein van het vroegere Woldjerspoor.

Stel's Meulen werd in 1851 werd de molen als grondzeiler en tien jaar later tot stellingmolen verhoogd. In de jaren zestig van de twintigste eeuw werd de molen door familie Stel in bedrijf gehouden, maar de molen raakte langzaamaan in verval.

Oude Schoollokaal te Scharmer
In Scharmer, Hoofdweg 89, was van 1871 tot 1972 de  school gevestigd.
De fam. Van Calkar heeft op de bovenverdieping van hun huis een schoollokaal ingericht met spullen van vroeger. De familie moest wegens gezondheid in 2019 hiermee stoppen.